Zelea Codreanu un criminal prea preţios

marturisitorul-mucenic-corneliu-zelea-codreanu

Alexandru D. Filimon

Zelea Codreanu ocupă un loc aparte şi mistic în imaginarul politic românesc. El întrupează pe rând mitul Părintelui fondator, Conspiraţionistului sau Salvatorului Charismatic. Fiind încărcat de o asemenea anvergură mitică, se uită instictele sale criminale (“Dacă aş avea un singur glonţ, iar în faţa mea un duşman şi un trădător, glonţul l-aş trimite în trădător.”), excitarea provocată de libidoul puterii, spiritul său autoritar, despotic şi anti-democratic.

Până în ziua de azi cultul personalităţii sale s-a amplificat, liderul mişcării de extremă dreaptă national-crestină reprezentând pentru mulţi români din contemporaneitate un model politic viabil, chiar dezirabil. După expresia politologului Daniel Barbu, românii, când vine vorba de oamenii politici, “vor să fie conduşi, nu vor să fie reprezentaţi”. Această formă sublimă de barbarism supravieţuieşte până astăzi aruncându-ne mai mult în faţă un viitor al trecutului decât unui viitor autentic. Zelea Codreanu propovăduia o viaţă simplă (o viaţă înfrânată creştineşte) “Condiţiile esenţiale ale elitei sunt: să trăim ucigând în noi poftele de îmbogăţire materială; să trăim o viaţă aspră şi severă”. Legionarii, potrivit lui Codreanu, trebuiau să calce pe urmele transcendentului “Atât de mult au fost călcate bietele case de legionari, încât pentru a restabili dreptatea în viitoarea Românie legionară, numele de legionar trebuie să devină sacru”. Mă întreb dacă asasinatele lui I. G. Ducă sau al lui N. Iorga se înscriu în aceeaşi logică sacră sau ele reprezintă mai mult victime colaterale în faţa unei credinţe sfinte ce-şi întinde înfăptuirea peste veacuri.

Ortodoxia în secolele trecute reprezenta pentru Ţările Romane adevărata lege. Ea era legea, înlocuind-o practic. Aceasta inversare o observăm în mod obsesiv şi la legionari care nu credeau într-o lege a statului, ci doar în legi imuabile, organice, însuflate de divinitate. Nu aş vrea să scuz într-un fel micarea de extremă a legionarilor, dar este cunoscut faptul că în Europa mişcările de extremă erau în floare. Cel mai trist lucru cu putinţă este faptul că acest ipochimen charismatic al perioadei interbelice locuieşte astăzi în sufletele tulburi şi stranii ale multor români care se raportează la legionari şi la Codreanu, ca la o perioadă extraordinară, de salvgardare naţională care trebuie reînviată şi astăzi. Din păcate şi o parte a elitei româneşti se afla încă dominată de această excrescenţă ce confundă în mod mitic tulburările adânci ale sufletului cu realităţi superioare însufleţite de idealuri înalte. Codreanu spunea aşa: “Ea, Legiunea, tinde să aprindă credinţi nebănuite, ea tinde să transforme, să revoluţioneze sufletul românesc… Sufletul este punctul cardinal asupra căruia trebue să se lucreze în momentul de faţă. Sufletul individului şi sufletul mulţimii.”

Cât de mult a lucrat Codreanu la acest suflet? De-ar şti cât de mult sufletul se lucrează şi acum? Trist..

Anunțuri

7 Responses to Zelea Codreanu un criminal prea preţios

 1. Sorin says:

  Ce e mai de condamnat: omorarea a doi oameni politici de o gasca de nebuni sau uciderea miseleasca a 14 oameni intemnitati chiar de catre organele statului?

  Apreciază

  • Amandoua sunt la fel de condamnabile…Nu exista part-time crima si long-time crima, exista doar crima .Comentariul tau demonstreaza ceea ce am subliniat in articol …cat de nedemocratici suntem. Si din nou e trist ca nu putem fi democratici part-time..

   Apreciază

 2. Sorin says:

  Daca tu poti pune semnul egal intre doua crime comise de niste „derbedei” si asasinarea de catre institutiile statului a 14 oameni intemnitati… Nu stiu daca stii sau nu, al doilea Razboi Mondial a legitimat democratia, inainte de conflagratia cu pricina toti spuneau ca democratia este un sistem falimentar. Nu toata lumea crede in valorile democratiei.

  Apreciază

 3. Extraordinar…comparam crimele ca sa sugeram ca legionarii saracii sunt victime. Adevarul este ca sunt niste criminali .Am scris mesajul de mai sus degeaba.Ma sperie ca unii oameni pot compara crime neoprindu-se doar la ideea de crima si atat.
  Cat de nedemocratici suntem? Quod erat demonstrandum

  Apreciază

 4. Sorin says:

  Fiecare are propriul sau adevar. Ce legionar a dat ordin sa fie omorati 250 de oamni intr-o singura zi? Hm?

  Apreciază

 5. O sa postez ultimul meu comentariu pana cand il vei intelege.Cum nu pot sa ma bazez pe logica ta, ma voi baza pe speranta ca intr-un viitor fie el si indepartat vei intelege .Daca nu ramai pe baricade cu Capitanu’!!!

  „Extraordinar…comparam crimele ca sa sugeram ca legionarii saracii sunt victime. Adevarul este ca sunt niste criminali .Am scris mesajul de mai sus degeaba.Ma sperie ca unii oameni pot compara crime neoprindu-se doar la ideea de crima si atat.
  Cat de nedemocratici suntem? Quod erat demonstrandum”

  Apreciază

 6. Sa nu uitam ca in perioada interbelica a avea o arma era ceva normal, firesc, nu ca acum cand au trecut mai bine de 60 ani de la ultimul razboi.
  In ce priveste legionarismul, acesta era vazut precum a fi un curent extremist si, sa recunosc, au fost momente in care s-a manifestat putin extremist. Dar in esenta, legionarismul, analizat din viziunea lui Zelea-Codreanu, a fost un curent politic prin care a ridicat romanismul l-a nivelul liberalismului Bratienilor, socialismului lui Titel-Petrescu, taranismului lui Mihalache.
  Legionarismul nu a fost un curent extremist pentru ca nu a fost ucisa nici o persoana de alta etnie decat cea romana de dragul doctrinei. In plus, Procesul de la Nurenberg a dat un verdict clar asupra politicii legionare, dar si asupra celei antonesciene.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: