Dacă blogul ar vorbi ce credeţi că v-ar spune în primul rând?

tech2

Alexandru D. Filimon

Istoria internetului şi a PC-ul cunoaşte diverse biografii şi viziuni. De la Vannevar Bush şi Memex (unul dintre strămoşii internetului) continuând cu ARPANET sau cu inventarea WWW-ului de către Tim Berners Lee, Internetul se circumscrie adânc şi sigur în cotidian, în actualitate şi în conştiinţa noastră. Pe lângă utilitatea neîndoielnică a Internetului în toate sectoarele din viaţa noastră privată sau publică, o întrebare rămâne să bântuie inteligența “Ce va deveni omul odată cu folosirea tehnologiei moderne?”. Cunoaştem că natura umană este flexibilă la mecanisme şi schele non-biologice, cu alte cuvinte ştim din studii ale cercetătorilor cognitivi că acum cortexurile noastre sunt flexibile la tehnologie. Ce devenim sau ce suntem…? Simbioza om-maşină poate fi mai aproape decât credem!!!

Pe lângă această reflecţie (cu toţii ne spovedim cu ea dar puţini îi recunoaştem valoarea de adevăr), sunt anumite elemente emergente ce ne oferă un spaţiu personal de comunicare şi anume blogul. Blogul este latura transparentă din fiecare dintre noi pe care dorim să o facem cât mai vizibilă, împăienjenind, voalând şi mai mult partea noastră  secretă . Pe lângă funcţiile de socializare online şi comunicare, funcţia comercială este şi ea o trăsătură importantă a acestei cvasibiografii transparente pe care o numim blog. Acest blog se înscrie în toată această logică. Nu demult un filosof spunea că “supraestiman ce putem face într-o zi dar subestimăm ce putem face în 5 ani“, astfel blogul poate deveni măsura prin care să observăm involuţia sau să cuantificăm evoluţia, asta dacă dorim desigur să nu ne subestimăm…
Aş dori să mai adaug ceva, nu cu mult timp în urma  Vannevar Bush a transformat cartea din reprezentare fizică în reprezentare simbolică, inventând conceptul şi aplicaţia care avea să revoluţioneze modul de gestiune al oceanelor de informaţie emergente. Astfel a apărut prima bibliotecă virtuală, astfel a apărut Memexul. Oamenii folosesc din plin această bijuterie a cunoaşterii. Pe aceeaşi oameni îi vedem cum îmbrăţişează o carte pipăind cuvintele adulmecând mirosul celulozei bucurându-se la fiecare sunet al unei pagini întoarse.

Tot aceeaşi oameni migrează periodic din acest spaţiu fizic intim şi personalizat spre o a lume virtuală, spre o lume online, pregătiţi pentru a coopera sau pentru a mai disemina informaţii despre sine sau despre altceva.

Mai lipseşte blogul lor să spună: ”La început a fost internetul…”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: