De ce nu fac românii filme despre Sex?

61241844

Alexandru D. Filimon

V-aţi întrebat vreodată de ce se fac filme despre avorturi în perioada comunistă (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile), politicieni din perioada post-comunistă (Ticăloşii), rezistenţa în perioada comunistă (filme despre marii dizidenţi români), nevoia anti-comunistă (tot filme despre marii dezidenţi români), privatizări post-comuniste (Despre oameni şi melci), dreptate post-comunistă (Examen) etc. Ştiu că enumeraţia este prea lungă şi enervantă, dar nu pot să nu mă întreb aproape la limita dintre nebunie şi furie unde sunt filmele despre sex, gagici, călătorii, bucuriile simple ale vieţii etc.

Departe de a vulgariza procesul de evoluţie a filmului românesc, nu pot să nu constat “cenuşiul” purtat de fiecare film ce îşi găseşte culcuş în inimile noastre. Cu un gust amar rămânem şi cu o durere morală a cenuşiului.

Fenomenul nu îl întâlnim numai în film. Dan C. Mihăescu afirmă că în limba română există peste o sută de vocabule (unele din ele îndrăzneţe, altele cu tâlc) populare româneşti ale cuvântului “penis”, dar nu avem încă o literatură matură, în stare să speculeze sau să ţintească această capacitate de imaginaţie şi ideaţie a poporului român. Cu alte cuvinte am avut scriitori care au vorbit despre unire, latinitate, constituţii, război şi mai puţin despre dragoste sau sex. Parcă mereu începem cu ultima noapte de dragoste şi continuăm la nesfârşit cu întâia noapte de război.

Nu pot să nu remarc cu tristeţe că după perioada anilor ’90 au apărut tot felul de futilităţi şi nulităţi ce se autodenumesc scriitori cu nenumărate “opere” în artă şi tainele dragostei ce nu reuşesc să stimuleze nici măcar individul deprins cu exerciţiul onanistic.

Întrebarea din titlu rămâne valabilă, iar din răspunsul ei nu vreau să fac un titlu de glorie, ci doar constat din nou, cu tristeţe, că nu am depăşit perioada comunistă, ceva din ea încă mai bântuie…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: