Mizerie şi râme. Cât mai valorează cetăţeanul cântărit cu kilogramul?

doi tiganiAlexandru D. Filimon

Sunt ţiganii oameni? Sunt ţiganii cetăţeni români si/sau cetăţeni europeni?

Acestea sunt întrebările de logică şi bun simţ pe care le adresez de regulă interlocutorului meu pentru a stabili un nivel mediu de dialog. Sunt şocat si surprins de fiecare dată de câte un individ cu porniri “holocaustiene” care arată ameninţător cu degetul către “naţia brunetă” marturindu-şi fetişul istoric (“dacă mai trăia Antonescu termina de tot cu naţia asta”). Nu mai comentez, ci doar mă întreb din nou: Cât de democratici suntem noi românii? “Stăm ca râmele” cum sugera un politician nu demult ?

La începutul acestei săptămâni, Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a declarat că “majoritatea rromilor trebuie condusă la frontieră”, pentru că “este iluzoriu să ne gândim că vom soluționa această problemă doar prin inserție” și pentru că rromii au “moduri de viaţă extrem de diferite” de ale francezilor, moduri de viață care “se află în confruntare”, așadar proiectele de inserție trebuie să aibă loc bineînţeles în România și Bulgaria.

Nu este prima dată când ministrul vrea să returneze “mizeria”. Mai jos vă redau un articol publicat anul trecut ca reacţie la declaraţiile aceluiaşi ministru mânat de aburii raţiunii bătătorind drumul pavat cu intenţii bune.

Franţa „nu poate primi toată mizeria din lume şi din Europa”, a afirmat marţi, în legătură cu dosarul romilor, Ministrul francez de Interne Manuel Valls, aşteptat miercuri în România împreună cu colegul său de guvernare, Bernard Cazeneuve, care deţine portofoliul Afacerilor Externe, relatează AFP.

„Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărtuite în ţara lor, care sunt discriminate”, a declarat el pentru BFMTV şi RMC “ Sursa: Gândul.

Aş vrea să vă vorbesc înainte de a analiza spusele demnitarului francez despre două aspecte stringente în legătură cu denumirea de “rrom” şi comunitatea reprezentată de aceştia.

Denumirea de “rrom”, lingvistic vorbind, este lipsită de logică. Nu poţi denumi o comunitate utilizând un cuvânt din limba lor pentru a face acest lucru. Al doilea aspect este faptul că o denumire nu are puterea de a schimba şi realităţile, astfel problema de fond nu este de natura psihosocială (ce cred oamenii despre ţiganii), ci de natura legalistă, constituţionala, cetăţeneasca. Vor exista diverşi ipochimeni fandosiţi (mulţi dintre ei ideologi ai mişcării “political correctness”) sau troglodiţi nefericiţi în stare să denatureze argumentele prezentate mai sus. Şi pentru aceştia, dar şi pentru cei interesaţi, recomand călduros lectura unui articol preţios aparţinând profesorului George Pruteanu  http://www.pruteanu.ro/6atitudini/2008.02.28-tigani-religie.htm.

Declaraţia tulbure a demnitarului francez poate fi analizată cu două ipoteze de lucru. Ambele ipoteze pornesc de la nişte date ireductibile: ţiganii sunt cetăţeni români şi ţiganii sunt cetăţeni europeni. Astfel problema este a statului român şi a statului francez. Până aici totul în regulă. Prima ipoteză se încadrează în sfera cinismului politic, astfel politicianul apelează la electoratul naţionalist francez (din ce în ce mai consistent şi tulburat) pentru a câştiga capital politic, pentru a crea o diversiune de la problemele reale cu care se confrunta guvernul francez în criză. Este o tactică universală, de natura amorală şi cu aplicaţie globală. Avem şi noi “cinicii noştri” de profesie.

A doua ipoteză de lucru ar fi sensibilităţile politicianului francez la măsuri autoritare (ce exclude soluţiile prin consens) şi o anumită aplecare a gândirii şi acţiunii politice spre derizoriu. Mă opresc aici.

Aş avea însă o observaţie importantă de făcut şi anume folosirea în discursul politicianului a cuvântului “mizerie”. Mizeria trebuie înlăturată. Trăiască salubritatea! Salubritatea de aur a unui politician este gunoiul politic al altuia. Prin măsurile statelor în ultimii ani se observă o disoluţie accentuată a cetăţeanului. Nu pot să nu mă întreb: ”este normal ca un grup de oameni (într-adevar cu probleme cetăţeneşti şi cu biografii ilegaliste deseori la limita criminalităţii) să poarte numele de mizerii?

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ovidiu Neacșu

The best things in life are free. Free minds. Free people. Free markets.

Asociația Bucureștiul Tinerilor

Dezvoltarea mai aproape de TINEri!

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

George Damian

bellum omnium contra omnes

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: