Nici un hipster nu doreşte “Moarte intelectualilor”, vrea doar un Intelectual virtual

inteligentaEste foarte uşor să ideologizezi (sunt extremişti de centru dreapta, stânga, libertarieni, etc.) şi să etichetezi mişcarea anti-Roşia Montană (eco-anarhişti a fost cel mai popular apelativ), însă mult mai greu este să o înţelegi. Intelectualii români nu pot găsi o paradigmă relevantă pentru a empatiza cu generaţia prezentă în piaţă.

Nu demult scriam următoarele: “ Există o falie prăpăstioasă între intelectuali şi mase în societatea românească. Lipseşte liantul – clasa de mijloc (care se subţiază din ce în ce mai mult, nu doar naţional, ci şi global) care să echilibreze balanţa şi să unească cele două extreme. Această dihotomie intelectuali/mase nu este o teză marxistă sau neomarxistă cum se grăbesc unii să afirme. E mai uşor să promovezi etichete amplificate decât să gândeşti cu capul tău”. Citind interviul recent al lui Dragoş Paul Aligica am simţit nevoia să menţionez această chestiune, având în vedere că punctul său de vedere nu este în « chestie », nu este în temă, este flotant.

Ca să înţelegem elitismul flotant al unora trebuie să acceptăm că intelectualul public traditonal a pierdut din autoritate şi încredere socială. În România nici nu a existat vreodată o discuţie despre rolul intelectualului public, sincer nici nu cred că a existat un intelectual public autentic asumându-şi un rol nepartizan, mobil-ideologic (putere critică şi autocritică) care să modeleze câmpul intelectual al publicului.

Roşia Montană are nevoie de un intelectual virtual,  nu de un intelectual public tradiţional, în stare să comunice cu un segment educat realizând un tranfer de cunoaştere fără o terminologie fixă şi seacă ce conturează un discurs hiperspecializat. Fenomenul Roşia Montană nu are nevoie de mediere şi nici de un mediator deoarece rădăcinile ei intelectuale sunt în tehnologie, nu în tradiţie. Tehnologia furnizează indivizilor o platformă de locuri comune care poate cataliza societatea independent de lideri politici sau intelectuali. Apare astfel intelectualul virtual. Care va fi rolul său în continuare?

Nici un hipster nu doreşte “Moarte intelectualilor”. Dezamăgirea morală vis a vis de intelectuali este încă un test al unei generaţii care a fost nevoită să se maturizeze din mers, care nu are nimic de reproşat nimănui pentru simplul fapt că nu îi cunoaşte. Generaţia din stradă nu îi cunoaşte pe intelectuali, pe politiciani şi nici pe fiii lor. Vrea doar un singur lucru: să protesteze în pace aşa cum parintii lor au cam uitat sa facă.

Asistăm la moartea intelectualului public şi naşterea intelectualului virtual? Care va fi primul “boier al minţii” virtual?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: