Ce parte a unui “ţigan” ar oferi românii unui european?

Alexandru D. FilimonRromi-1w-600x450

Ţiganii în România sunt consideraţi o castă superioară. Percepţia românilor vis a vis de această minoritate în special, este una foarte bogată şi radicală, unii încă vorbesc despre eşecul lui Antonescu de a mătrăşi naţia “brunetă”. Mai nou, unii vorbesc de sterilizarea femeilor de culoare pentru a nu produce prea mulţi copii, dezechilibrând pe viitor demografia. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a amendat cu 8.000 de lei pe Rareş Buglea, consilier local PNL în Alba Iulia, pentru o postare pe Facebook în care susţinea că femeile rrome ar trebui sterilizate dacă nu au condiţii pentru creşterea copiilor. Există un paradox al drepturilor omului, nu poţi steriliza o fiinţă umană, dar nici nu poţi accepta ca una să crească indubitabil într-un mediu de subzistenţă şi exploatare infatilă (cerşit şi îndemnul la furat).

La o astfel de declaraţie anti-umană şi tâmpă (nu este soluţia asta, evident), mulţi sar ca arşii şi vorbesc cât de anti-democratici suntem pentru faptul că suntem împotriva minorităţilor etc. Ce ar trebui să reţină aceşti inşi revoltaţi de o astfel de afirmaţie ar fi că electoratul domnului cu pricina, şi de ce nu, segmente largi ale societăţii, sunt de acord cu o astfel de afirmaţie şi ar susţine un astfel de demers fără să clipească.

Eu aş vrea să subliniez motivul psihologic al unei reacţii de genul acesta. Adevărul de ordin psihologic este că romanul etnic se simte ca o minoritate în raport cu ţiganul în propria ţara, după cum şi declară. Când observă conivenţa politică, economică a ţiganilor dublată de stilul de viaţă caracteristic (necinste, nemuncă, ilegalitate etc.) triplată de ignoranţa sau complicitatea tacită a autorităţilor, românul se apăra instictiv la fel cum s-ar apara şi neamţul, francezul sau italianul.

Înainte de a deveni şi eu tinta celor care promovează mimetic şi milităreşte mişcarea “political correctness” în România sau de a fi etichetat în vreun fel, vreau doar să atrag atenţia asupra unei situaţii psihosociale, a unei realităţi ţipătoare ascunsă sub preş fie din ignoranţă, fie din complicitate. Orice intenţie de a măsura sau analiza relaţiile românilor cu această minoritatea  ar fi bine să ia în calcul şi acest aspect deloc linistititor.

Dacă printre noi, oamenii, când se oferă o floare, se taie tulpina, atunci ce parte a unui “ţigan” ar oferi românii unui european?

 

Anunțuri

One Response to Ce parte a unui “ţigan” ar oferi românii unui european?

  1. Vali Crintea says:

    bine spus ! as fi de acord ca aceasta masura sa priveasca toate familiile indiferent de natie, dar va avea impact grav asupra sporului demografic care deja este negativ !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: