Nimeni nu vrea să fie Grădinar într-un cimitir al Culturii

Alexandru D. FilimonGhinion

“Nu mai contează”… Acesta pare să fie laitmotivul în ţărişoara noastră mică, scuza milenară prin excelenţă sau mecanismul mioritic de apărare psihologică. Aici, pe acest tărâm fantastic, toate visele se introduc într-o căciulă, se amestecă bine şi în bezna atotcuprinzătoare, când laşii şi hoţii fură căciula, se introduce membrul stâng sau drept în vederea unei extrageri. Orbecăim cu membrele în vidul absolut. Nu mai contează.

Uneori, ţara pare atât de blestemată, încât nici norocul n-o mai poate “petrece”. Evident că nu stau aşa lucrurile, dar ce mult par. Uneori ne mai blestemăm şi singuri şi asta ar fi bine să reţinem. Norocul este o compensaţie pentru prostie şi lene. Prostia nu este o vină şi nici o jignire, aş putea spune că prostia devine jignire (pe teritoriul patriei) în momentul în care este identificată. Pluri-identitatea noastră ne determină să fim elastici în eschiva noastră permanentă.

Când laleaua naţională, premierul nostru face balet prezidenţiabil cu audienţă americană, când crinul naţional hiperprezidenţiabil taie în X zilele din calendar în expectativa alegerilor, când preşedintele numără trandafirii cu generalii asezonaţi cu stele pe umăr, românii se metamorfozează în ecologişti. Nimeni nu vrea să fie grădinar într-un cimitir al culturii. Nimeni nu vrea adevărul, dar odată expusă minciuna, fiecare se simte îndreptăţit moral să o condamne.

Actualitatea nu ne priveşte direct pe noi, iar contemporaneitatea este un concept care aparţine istoricilor. Probabil lor le revine ingrată sarcina de a lucra cu date, rece vis a vis de ceea ce puteam să fim. Oare contează?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: