Campania ZeteticGroup: Centuri de siguranţă ale civilizaţiei: Cap I “Maimuţele s-ar simţi jignite dacă ar afla că suntem urmaşii lor ”

Alexandru D. Filimon  oamenii-de-stiinta-dovedit-ca-pana-si-cimpanzeii-inteleg-regula-intai-se-coboara-din-tramvai-apoi-se-urca_size6

De prea multe ori prin Bucureşti m-am întrebat de ce Doamne iartă-mă ne ciocnim unul de altul, ne înghesuim ca nişte şobolani când intrăm şi ieşim din tramvai sau metrou. Dăm unul în altul şi înjurăm când tăiem calea cuiva în coregrafia noastră pre-barbară. Cred că dacă am popula Bucureştiul cu maimuţe după ce debarasăm capitala de creaturile numite “oameni” şi am aştepta o perioadă până la o armonizarea ierarhiei, am observa cu stupoare că maimuţele ar găsi un sistem social coregrafic de colaborare. M-aş bucura ca aceste “dobitoace” să populeze capitala decât oamenii fără fond şi formă de astăzi care au pretenţii cu caru’, personalităţi pneumatice asezonate cu un egoism egolatru disfuncţional.

În calitate de psihosociolog amator cred că am găsit o soluţie pentru civilizarea noastră. De multe ori se spune, şi pe bună dreptate că educaţia, cultura sunt fermenţii unei civilizaţii. Adevărat, însă procesul de civilizare a unor pre-barbari are nevoie de soluţii educative neconvenţionale. Propun, deci, ca fiecare bucureştean care iese din peştera privată să îşi înfigă în dinţi câte un harag, băţ, scândură orice găseşte, cât mai lung pe care să îl poarte pe orizontală în orice moment se perindă prin lumină. Acest obiect educaţional distanţator îl va ajuta să-şi dezvolte un spaţiu intim de locomoţie (implicit învăţând să respecte si spatiul intim al altora) producând astfel prima cultură de non-violare a celuilalt. Eu consider că această metodă reprezintă o soluţie eficace în problema noastră curentă.

Nu v-aţi întrebat niciodată care este cauza pentru care populaţia, românul, România de fiecare dată şi în orice situaţie execută cu migală o coregrafie browniană atunci când merge? Adevărul este că aşa ne este şi sufletul: anarhic şi autarhic.

Un adevăr granitic de un secol ne bântuie cu străşnicie: “chipul de a fi al unei societăţi este şi chipul sufletului ei”, Dumitru Drăghicescu, “Din psihologia poporului român”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: