O zi Specială fără şoc, exclusiv, şocant fără găunoşenie bombastică

Alexandru D. FilimonCaricaturi3

Orice titlu şi text care evită spectaculosul hiberbolizat, kitsch-ul ţipător şi tonul paranoico-schizofrenic (şoc, şoc, şoc, exclusiv, şocant, nu-ţi vine să crezi!!!) devine nefrecventabil, banal si neinteresant. Trebuie să produci electroşocuri lingvistice, să aţâţi publicul aşa cum un taur în călduri face preludiu zootehnic pradei sale sexuale. Dacă nu deprinzi logica marketingului “vulgat” (care aparţine vulgului) esti fie trecut sub uitare tacită şi indiferentă, fie eşti catalogat drept un intelectual, adică pentru vulgul român un individ care îşi revendică dreptul de a se ridica deasupra colectivului. O idee recuperată din comunism spune aşa: “Mai bine să greşeşti cu colectivul decât de unul singur”. Din astfel de lozinci se extrage şi un spirit anti-intelectual, anti-individualism pe care vulgul român l-a păstrat în suflet. Cu fiecare articol care încearcă să extragă acest morb cancerigen se produce un fenomen invers de anti-evolutie prin care lumina devine invers proporţională cu întunericul. Au încercat diverşi inşi care mai de care mai iscusiţi în meşteşugirea cuvântului, unii dintre ei au abuzat chiar şi de abilităţile lor de exorcişti sau călăi, insă nu au reusit să devină si alchimisti.

Astfel orice articol aşezat, polemic, cu nuanţe, pare să stârnească şi mai multă ură decât există în cercul social. Există o “Românie” care nu este pregatită să mai zâmbească, să mai râdă, să mai admire, sau cum spunea un prieten “să mai privească din când în când şi cerul (nu doar să observe starea vremii)”.

Totul pare să indice o concluzie de bun simţ: România se va ridica atunci când va dori şi va simţi de cuviinţă. Îmi doresc doar atât: atunci când se va trezi această Românie, să o declarăm “O zi Specială” fără şoc, exclusiv, şocant fără găunosenie bombastică.

De cand vulgaritatea a ajuns soţie, icoana oricărui text este vulgul.

 

 

 

 

 

Reclame

2 Responses to O zi Specială fără şoc, exclusiv, şocant fără găunoşenie bombastică

 1. under 75 IQ points; still smarter than you says:

  Nu ti cried uăi! Daca exista un specific care da farmec marelui nostru popor e fresca cu palmieri si caprioare din sufrageria omului nou. Carpeta cu rapirea din serai a devenit caduca. Senzationalul si kitsh-ul e acum tatuat in sufletul romanului, nu mai e agatat in cuisoare.
  Bucura-te si nu mai lacrima fals. Numai ratatii se plang de protia inconjuratoare de teama ca pana si in aceasta societate cretina nu pot reusi…si vorba aia, nu au nici o scuza.
  Al tau sincer,
  Caragiale

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: