Există politică şi după televizor

ponta televizorAlexandru D. Filimon

De la Giovanni Sartori cunoaştem dependenţa unui politician de televizor, sondaje şi imagine. Cum ideologia, principiile şi viziunea economico-socială nu mai sunt relevante în construcţia unui profil de politician, aceşti oameni politici care “ne conduc” ajung să se creadă superstaruri care preferă să dea autografe decât proiecte pentru ţară. Există politică şi după televizor chiar dacă am evoluat de la Homo sapiens la Homo videns.

MediaTrust a monitorizat timp de o lună  cinci televiziuni de știri din România realizând un clasement interesant. Datele acestei analize au luat în calcul cinci posturi de televizune (Antena 3, B1 TV, România TV, Realitatea TV şi Digi 24). Raportul conţine informaţii din emisiunile difuzate de către cele cinci posturi de televiziune în intervalul orar 17.00 – 23.00în luna septembrie 2013. Dacă observăm primii doi clasaţi, înţelegem că nu doar televizorul te face politician. Există o mentalitate de căpuşă a politicienilor prin care consideră că dacă au mai multe apariţii televizate, dacă scriu gazetele şi ziarele despre ei, e foarte bine. Greşit. Uneori o supraexpunere mediatică poate avea efectul invers – pierderea capitalului politic în timp ce apari pe “sticlă” sau pe prima pagină a unui ziar. Dacă observăm că Premierul este pe locul 6, nu ar trebui să ne îngrijoreze având în vedere faptul că a fost criticat că “guvernează la televizor”. Acest sondaj legitimează guvernarea actuală indiferent de intenţia MediaTrust. Cum se poate acest lucru? În viitor, Premierul va putea să vină în fata naţiunii şi să spună următoarele:  “În ultimul timp m-am situat in imposibilitatea de a mai avea apariţii televizate si de a explica toate deciziile importante ale Guvernului. Si aşa am fost criticaţi de Băsescu că guvernăm la Antena 3. În această perioadă, Guvernul a luat următoarele decizii vitale…”.

E o soluţie această pauză mediatică pe care şi-o acordă Victor Ponta, dar să nu uităm că “Afrodisiacul puterii este mai puternic decât raţiunea politică”

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: