Cum poţi să respecţi un om care de 10-15 ani este profesor pe 1.000 de ron?

Alexandru D. Filimoni-a-predat-violenta-eleva-si-a-invatat-lectia-razbunarea-fetitei-care-a-refuzat-sa-fie-umilita-de-profesor-in-fata-intregii-clase-166443

Cum pregăteşte Scoala românească generaţiile actuale pentru concurenţa din viitor? Care este cel mai relevant/eficient model de educaţie pentru piaţa muncii actuală şi pentru cea din viitor. Scoala prin profesori dezvoltă competenţe simbolice şi analitice pentru piaţa muncii. Cine ne poate spune daca peste 10 ani va fi mai bine să fii IT-ist sau analist politic, jurnalist sau miner? Nouă nu ne spune nimeni nimic. Va exista un plan de urmărit astfel nu ne vom baza pe accident, şansă sau prostie?

Toată dezbaterea din educaţie se referă la salarii şi subzistenţă economică, elevii, studenţii, cercetarea, chiar şi educaţia în sine, sunt ultimele pe lista de revendicări. Profesorii sunt revoltaţi de salarii mizere anti-umane, dar nu reuşesc niciodată să facă nimic. Dacă ar demisiona în masă,  aş putea să-i respect. Cum poţi să respecţi un om care de 10-15 ani este profesor pe 1.000 de ron? Vai săracu’ cât altruism să stea pe o mizerie doar să sporească capitalul de cunoaştere şi cunoştinţe a junei generaţii. Nu mai bine făcea pregătiri în particular (în cazul în care îşi face meseria cu dăruire şi mulţumire sufletească) şi putea să îşi găsească un job cu o leafă mai decentă? Nu e mai bine aşa decât să cerşeşti de la Guvern sau de la partid? Dacă profesorii ar fi dorit să scape de vicisitudinea financiară în care se află ar fi trebuit să scape de sindicaliştii corifei pe care îi are şi de profesorii-politician care fac politică în şcoli fiind în funcţii de conducere. Da, da, da ştiu, nu e situaţia chiar aşa, mai sunt şi oameni morali, corecţi, profesionişti adevăraţi. Întrebarea mea este unde sunt ? S-au “pensionat” mai devreme decât trebuia?

Întotdeauna am fost prea leneşi (de la Herodot încoace) până şi revoluţia din ‘89 suntem convinşi că au făcut-o alţii, dar aceasta lene face loc imposturii atunci când oameni de valoare îşi dau demisia din viaţă (fie ea publică, socială, umană etc). Ei nu sunt vinovaţi pentru anti-selecţia existentă? Victima prin excelenţă a călăului nu poartă intrinsec hoitul abuliei?

Nimeni nu poate respecta un profesor cu un salariu anti-uman, poate doar să îi fie milă şi să bifeze pe lista neagră “aşa nu”. Dar aţi observat cât de uşor respectăm un impostor? Ei sunt cei care ţin lista albă în mână.

 

Reclame

One Response to Cum poţi să respecţi un om care de 10-15 ani este profesor pe 1.000 de ron?

  1. putem discuta pe marginea problemei, daca vrei!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: