Stăm la coadă să lucrăm gratis pentru alţii. Nu spuneţi nimic, doar zâmbiţi

coda

Alexandru D. Filimon

“Taci din gură. Înghiţi un pic şi asta e, mereu începutul e greu. Trebuie să mergi înainte, să mergi mai departe chiar dacă ţii capu’ plecat si taci din gură”. Dacă primiţi sfaturi de acest gen fugiţi, dar fugiţi cât vă ţin picioarele. În străinătate, în alt judeţ, oriunde doar fugiţi că nu aveţi altă scăpare. Viaţa în câmpul muncii din România înseamnă sclavie, exploatarea omului de către om. Fără un tată “securist bazat” sau “general şmecher” rămâi la fundul SRL-urilor. Funcţia de asistent manager există doar în America. Aşa cum politicienii români au adoptat repede regula ca şoferul să le deschidă uşa maşinii luxoase aşa şi capitalistul român a preluat doar speculaţia grosolană şi boom-ul economic. La ei ne angajăm şi înghiţim în sec.

Terminologia cu care capitaliştii noştri practică prostirea în faţă, executând cu talent de balerină pensionată o gimnastică cerebrală expansivă, bine asezonată cu limbaj de lemn economic, e vastă…Mizeria nu o mai ascund sub preş, o pun pe masă doar te roagă pe tine să o denumeşti cum vrei numai să nu spui niciodată că pute. Indiferent de mirosul pătrunzător de putreziciune, închizi ochii nasul şi gura şi trece luna, iei un ban în vremurile astea grele. Şi mulţumirea de sine? Satisfacţia profesională?

Se tot vorbeste despre internshipuri ca despre o invenţie americană ce va inova mediul de afaceri. Se tot uită ca la noi acest concept este un pretext pentru a nu plati pe cineva. Cunosc oameni care merg cu firmele lor numai cu internshipuri justificându-se prin faptul că generaţiile sunt multe si dornice să lucrezi gratuit. In România nu există internshipuri ci doar exploatare şi nesimţire.

Un internship neplătit egal cu un sclav umilit.

Petrecem o treime din viaţă la muncă şi e păcat să nu facem ce ne place şi asta repede până nu ajungem pământ pentru narcise.

 

 

 

 

 

Reclame

4 Responses to Stăm la coadă să lucrăm gratis pentru alţii. Nu spuneţi nimic, doar zâmbiţi

 1. Ai foarte mare dreptate si eu chiar am simtit asta pe pielea mea, din partea a doi patroni romani si a unuia grec. Acum muncesc la fel de mult, pe bani ceva mai putini, dar toata munca o prestez in interes personal in a-mi asigura un viitor linistit. La noi, la romani, inca mai functioneaza deviza ca „daca nu ai serviciu, esti o rusine pentru societate”. Si multi tineri sunt influentati de aceasta lucrand pe gratis.

  Apreciază

 2. Si eu tot pe pielea mea am simtit. Este intradevar o impresie de acest gen ca esti o rusine daca nu lucrezi, lumea o sa te intrebe repede „Dar tu daca nu lucrezi ce faci?”. Multi tineri se vand pe gratis uneori si pentru nimic. Ii inteleg din punct de vedere uman dar nu pot fi de acord cu ei.Liniste?Cum crezi ca un tanar mai poate fi linistit cand lucreaza fie pe nimic fie pe mai nimic?

  Apreciază

 3. Pentru acele persoane care merg asa (din internship in internship) exista baza legala pentru a-i pedepsi.

  Apreciază

 4. Presupun ca esti tanar deci necopt in campul muncii. O lege nu schimba o realitate sociologica si e cea mai facila solutie atunci cand esti modest mobilat intelectual.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: