Cât de mult putem îndoi compasul pe marginea unei arhitecturi şubrede?

N-Lupu-2-imag-maritaAlexandru D. Filimon

Se vorbeşte destul de puţin despre arhitectură ca dimensiune a sufletului, ca modelator de înălţimi sufleteşti şi adâncimi lăuntrice .Simplă observaţie, nu neaparat contemplaţie, a arhitecturii are o rezonanţă în lumea dinauntru a fiecăruia şi sperăm noi şi ambiţia să releve noi resurse de lumină, adevăr şi cunoaştere. În psihologie termenul poartă numele de “extrospecţie” şi exprimă capacitatea sinelui de a se descoperi prin raportarea la mediul exterior. Rubrica “Paideuma” este o radiografie a acestei realităţi la nivel individual şi la nivel colectiv. Cu alte cuvinte…cum am ajuns să fim “noi” si prin arhitectură?

Judecând după aspectul asimetric şi vitriolic al arhitecturii bucureştene (când o clădire mare, când una mică,când un “building” de secol XXI alăturat unei case din perioada interbelică) am putea spune că sufletul românului “capitalist” este cât mai anarhic cu putinţă. Clădirile din martori ai istoriei au ajuns reminiscienţe golite de substanţa memoriei, astăzi nimeni nu le mai cunoaşte şi nu-şi mai aminteşte de ele. Privite din exterior, pentru un gust exotic, ele par astăzi cel mult “bunuri vintage “ în stare să compenseze sau să înlocuiască absenţa personalităţii, individualităţii din om.

Lipsa de substanţă a unora devine o soluţie mediocră în faţa unei salvgardări naţionale ce vizează o istorie arhitecturală. Judecând după foamea de spaţiu a unora devenim devoratori de vile sau pseudopsihopaţi care visează la ele. Cu cât este vila mai mare cu atât suntem mai autarhici şi singuri. Extensia de spaţiu este justificată de o frică iraţională de a fi singur, prostul gust este justificat doar de proasta creştere , absenţa unui bun simţ minim şi în final “educaţie la fără frecvenţă”. Cât de anarhici şi autarhici suntem?

Şi cât de mult putem îndoi compasul pe marginea unei arhitecturi şubrede?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: