Soba cu microunde şi cojile de portocale

Alexandru D. Filimonorange-peel-man

Uneori ne dorim intimitatea înapoi chiar dacă acest lucru se întamplă rar şi de regulă de sarbatori. Se spune că cel ce fură de la hoţ este exonerat de culpabilitate morală, astfel dacă depunem un efort să ne recuperam intimitatea de la politicieni, unicitatea furată de crezul majorităţii şi vitalitatea înrobită de actualitate, putem avea surpriza să facem cunostinta cu noi însine chiar dacă pentru scurt timp.

Sărbătorile sunt un prilej de sincopă, niciodată de transformare. Orbecăim asemeni viermilor de mătase ce-şi caută coconul. Avem nevoie de un incubator temporar ce imită starea naturală din pîntecul mamei pentru a suporta carnavalul din restul anului. Si ne înarmăn pînă-n dinţi pentru asta, cu carne, vin, grătare, ieşiri la munte sau în străinătate, facem tot ce se poate pentru a fugi cît mai departe. Cu cît suntem mai departe de carnaval, cu atît lumea artificială prinde viaţă.

Cadourile de sărbători seamănă mai mult cu o compensaţie a celuilalt pentru lipsa sa de atenţie, de sentiment vis a vis de tine în restul anului. Daca mi-aş întreba prietenii ce îmi doresc, nu stiu daca ar şti vreunul din ei măcar un singur lucru si asta se întamplă nu din cauza că nu-i interesează persoana mea, ci din cauză că actualitatea mănîncă substanţă sufletească. In loc să împărtăsesti un sentiment comun, ajungi să dai un like pe facebook. Si nu este de vină facebook-ul pentru asta, ci comoditatatea ta canibală care sfîşie tot ce-i autentic.

O lume gri, îmbibată de un cenusiu glossy, sărbători cu gust de aluminiu, nu pot să nu fiu sincer cînd spun că mie dor de bunica şi de iernile în care aşternea pe sobă cojile de portocale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: