Andrei Tiut: Evul Mediu, e puţin exagerat, aş zice doar că suntem o democraţie dureros de tânără.

dali tiut

Alexandru D. Filimon

Vă invit să citiţi interviul ZeteticGroup realizat cu Andrei Tiut despre anul 2014, un ciclop politic ce nu suferă niciodată mutaţii cetăţeneşti.

1)Anul 2014 va fi digerat de politică prin cele 2 cicluri electorale. Ne aşteaptă un ciclon electoral dublat de un ciclop partinic? 

Complicată întrebare. USL va încerca să nu existe un ciclon electoral ci o consolidare lină a puterii. Reuşita depinde de unitatea Uniunii care, la rândul ei, depinde de posibilitatea de a oferi garanţii de neagresiune post-2014.

 

2)Ce vor câştiga cetăţenii din aceste alegeri: bani în portofel, experienţă electorală, cutii ale Pandorei cu speranţă bălţată?

Politic, cetăţenii vor câştiga ce doresc ei să câştige. Cei ce arată aceeaşi hotărâre ca în 2013 şi o mai bună eficienţă vor câştiga posibilitatea de a influenţa agenda publică şi vor păstra un avantaj tactic pentru a fi chiar mai puternici în 2016. Cei ce vor dori linişte şi pace ar putea avea asta. Cei ce doresc să păstreze „puritatea dreptei” vor păstra puritatea dreptei.

Nu vor pierde cu adevărat decât cei ce încă speră la un miracol antipolitic.

Economic, 2014 va fi un an sensibil. Există o posibilitate rezonabilă să aibă mai mulţi bani în buzunar, dar nu există garanţii.

 

3. Candidaţii independenţi pot fi în România o soluţie pentru evoluţia clasei politice? În ce condiţii un candidat independent ar putea să-şi implementeze viziunea politică?

Candidaţii independenţi şi partidele alternative pot fi o parte a unei soluţii mai largi. Nu mă refer aici, desigur, la partidele deja compromise. Deocamdată, principala putere a unui independent este de a schimba temele de discuţie şi campanie. Asta a făcut Nicuşor Dan în 2012.

 

4. Cred românii în candidaţii independenţi? Cine ar putea să candideze (independent), având şi şanse reale de reuşită, dar din diverse motive nu intra în viaţa politică. Da-ţi câteva exemple argumentate.

Românii vor candidaţi independenti, dar nu cred neapărat în ei. Ceea ce este perfect normal, în măsura în care nu există o pepinieră verificată pentru aşa ceva în ONG-uri, mediul de afaceri sau cel academic.

Cu exemplele este greu. Ipotetic, Eugen David (Alburnus Maior) ar putea încerca în 2014  o candidatură „decentă”. În 2012 nu ar fi putut. De ce? Pentru că tema pe care este el credibil nu era o temă importantă atunci. Nu pot să dau exemple de nume, dar pot să sugerez asta: priviţi la temele noi care intră în dezbatere şi trezesc interesul românilor de azi până în 2016.

 

5. Ideea de Europă ce mai reprezintă pentru marea majoritate a românilor? Este Europa Noua Poartă sau românul este o creatură medievală aruncată în democraţie?

Europa este obiectul aspiraţiei noastre încă de pe băncile şcolilor comuniste. 2012 a ştirbit ceva din prestigiul ei, dar nu spectaculos.

În ceea ce priveşte Evul Mediu, e puţin exagerat. Aş zice doar că suntem o democraţie dureros de tânără.

 

6. Scriam un articol despre faptul că nu va mai conta cine ajunge preşedintele: (https://zeteticgroup.wordpress.com/2013/10/14/de-ce-domnu-nimeni-nu-schimba-nimic)

Dumneavoastră ce părere aveţi :  De ce domnu’ “Nimeni” nu schimbă “nimic” ?

 Totuşi, cetăţenilor le pasă de preşedinţie mai mult decât de alte instituţii. Tocmai din motivul care îmi e sugerat de articolul tău: se mai speră din când în când la un autocrat bun.

 

7. Teme precum revizuirea Constituţiei sau regionalizarea au un impact în intenţia de vot? Sunt ele simple bule de aer prin care se pun în mişcare bazinele electorale?

 Sunt teme majore în ceea ce priveşte alocarea puterii în România. Din nefericire, nu cred că vor influenţa major intenţia de vot şi mobilizarea socială într-un fel sau altul

 

8. Alegeţi un tablou între Dali şi Tonitza care să fie ca un prolog pentru anul 2014.

Nu îl pricep pe Tonitza. Deci Dali. Rhapsodie Moderne.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ovidiu Neacșu

The best things in life are free. Free minds. Free people. Free markets.

Asociația Bucureștiul Tinerilor

Dezvoltarea mai aproape de TINEri!

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

George Damian

bellum omnium contra omnes

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: