Mai există umor în politică

crin radeAlexandru D.Filimon

Foarte rar mi se întâmplă să scriu pozitiv şi admirativ despre un politician român având în vedere degradarea clasei politice. Aud tot mai des şi obsesiv că politicienii nu trebuie să fure şi trebuie să fie cinstiţi, nişte oameni de treabă, de comitet, cu inima curată. Adevărul este că sunt lichizi, volatili, singura fărâmă granitică dintr-un politician rămâne înavuţirea prin orice mijloace sau puterea.

Încremeniţi în această stare de agregare, politicienii sunt adesea îngrozitor de plictisitori. Sfătuiţi de consilieri linguşitori, aceştia renunţă la umor în favoarea unui chip sobru şi rece care denotă seriozitate, muncă şi diciplină deoarece umorul este un stigmat al lui Mitică, un semn al nemuncii şi al limbuţiei de cârciumă, nu-i asa? Astăzi să mai crezi într-o astfel de percepţie înseamnă să fii infantil, nu doar juvenil politic. Cel ce a spart paradigma plictiselii şi impune o nouă topică de ritm şi expresie este Crin Antonescu.

Prin prestaţia de la Sinteza Zilei alături de Mihai Gâdea, Antonescu demonstrează că mai e loc de umor în politică. De la umorul de mahala “m–e, ţi-am zis” sau “ţigancă împuţită” sper să putem trece la un umor de substanţă. Poate, cu timpul, umorul nu va mai înseamna să spui “X este prost” şi să râzi ca o maimuţă trepanată. Crin Antonescu a trecut cu brio testul mediatic de aseară oferind chiar şi lecţii de jurnalism valabile directorului de la Antena 3. Zvonul lansat de consilierii informali şi formali ai Premierului Ponta (Antonescu este în cârdăşie cu Băsescu şi este în spatele acţiunilor DNA la adresa unor colegi liberali) a fost contracarat eficient şi destul de facil de Crin Antonescu.

Pentru aceşti consilieri mărunţi recomand o carte care, daca era citită înainte, nu i-ar mai fi dat un avantaj politic lui Crin.

Câteva chestiuni de ordin ştiinţific pe care le-a aplicat Antonescu:

“Zvonurile sunt o lamă cu două tăişuri. Cum poţi contracara un zvon lansat? Din păcate sau din fericire, lucrul cu zvonurile este un proces de creaţie, în care nu există intrucţiuni simple şi unilateral bune pentru toate cazurile din viaţă. Pentru a lua măsuri eficiente, trebuie să evaluăm adecvat situaţia informaţională şi înainte de toate acel parametru care este încrederea faţă de sursă. Atunci când suntem siguri că sursa respectivă de informaţie (politică, administrativă, lider de sindicat, junalist, ziar, radio etc.) se bucură de încredere în auditoriul respectiv, e bine să utilizăm atacul frontal”. A.P.Nazaretean “Panica în masă şi zvonurile”, Editura EuroPress Group 2006, p. 143

“Umorul este alt intrument eficient pentru contracararea zvonurilor; un banc reuşit spus la timpul potrivit este deseori mult mai eficient decât o serie întreagă de alte măsuri”  idem, p. 150

Domnule Ponta, nu-i aşa că vă gândiţi să vă daţi afară consilierii?

“Fără umor, politica-i pustiu”, nu-i asa?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ovidiu Neacșu

The best things in life are free. Free minds. Free people. Free markets.

Asociația Bucureștiul Tinerilor

Dezvoltarea mai aproape de TINEri!

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

George Damian

bellum omnium contra omnes

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: