Sindromul Stockholm al bătrânilor cu propriu genocid

Genocidul-pensionarilor-din-Romania

Generaţia mai în vârstă, respectiv 60-80 de ani, vorbeşte prea mult despre politică, purtând discuţii lungi pe marginea actualilor lideri politici marginali care sunt comparaţi cu starurile politice din istorie (fie Carol I, AL.I.Cuza, Dej sau Ceauşescu). Centrul vieţii lor este măcinat de politică în timp ce îşi jertfesc intimitatea pe altarul actualităţii sale. Bătrânii noştri sunt consumatori de politic, dar politica îi consumă de vii.

Un alt genocid asupra generaţiei mai în vârstă este reprezentat de această digestie politică.

Discuţiile lor invocă repetitiv o epocă de aur a stabilităţii şi a siguranţei şi, nu în ultimul rând, al bunului simţ şi al respectului vis a vis de părinte şi vis a vis de profesori. Se spune că părintele îţi formează caracterul, profesorul îţi cântăreşte caracterul pozitionandu-l cu un destin cât mai înalt cu putinţă. Ce bine ar fi dacă politica ar avea un părinte şi un profesor  şi nu s-ar transforma într-o creatură ce se hrăneste cu oameni vlăguiti de prezent şi stafiditi de timp.

Discuţiile nu se transformă niciodată în polemică şi nu urmăresc nici o propensiune ideologică sau măcar sensibilitate pentru anumite idei politice. Cu fiecare discuţie, clepsidra îşi măreşte viteza comprimând timpul puţin câte puţin. Un bătrân îşi permite să trăiască exclusiv trecutului, consumat de politică şi de politica prezentului deoarece îi lipseşte o viaţă bogată, autentică.

Comparaţia cu trecutul este una inevitabilă pentru ei deoarece prezentul nu mai investeşte nimic în viitor şi viitorul îi exclude total ca actori. De multe ori, generaţia mai în vărstă se dovedeşte a fi un model anti-cetăţenesc care promovează eroi şi creaturi ale trecutului. Generaţia tânără s-a născut cu o povară cancerigenă de anti-erou ce prin vivisecţie ar trebui să-şi găsească locul în coşul de gunoi al istoriei.

Cine nu are bătrâni, să si-i cumpere/Cine îi are, să nu-i facă părtaşi la propriul genocid.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: