Ghiţă Ionescu – guru al antibăsistilor

ghita-ionescu

Mulţi jurnalişti şi comentatori politici specializaţi în păreristică s-au autosesizat aseară când Crin Antonescu a făcut dovada trădării cauzei băsismului.

Acest Mont Blanc antibăsist, mândria anteniştilor de pretutindeni, pare că vânează alte piscuri şi anume, PSD, lepădându-se de cauza sa cvasi-religioasă.

Ce a spus de fapt Crin Antonescu?

Crin Antonescu : “O spun limpede: adversarul nostru politic de acum încolo este PSD”. Bătălia nu se mai da cu Traian Băsescu, care iese din mandat, ci se dă cu PSD. Cu acelaşi PSD pe care, din păcate, l-am redescoperit cu tentaţie de partid-stat”.

Se tot insistă în spatiul public pe ideea că Traian Băsescu a vrut să rupă USL. Nimic mai fals în pofida surselor unor ziarişti respectabili. Ce rost ar avea să personalizezi în mod autarhic opoziţia din România prin PNL, când tu vrei să creşti un partid de opoziţie cum ar fi PMP (Partidul Mişcarea Populară)? Care este logica politică a Preşedintelui României să aibă de câştigat din ruperea USL?

Crin Antonescu nu a făcut decât să intre în logica opoziţiei reuşind să înscrie strategia PNL pe traiectoria normală, adică criticând puterea. Cine nu înţelege acest lucru, ar fi bine să răsfoiască o carte bună atât pentru politicieni, cât şi pentru jurnalişti (Ghiţă Ionescu şi Isabel de Madariaga, Opoziţia, Trecutul şi prezentul unei instituţii politice, Humanitas, Bucureşti,1992.).

Conform acestui gânditor politic, prezenţa sau absenţa opoziţiei politice instituţionalizate este criteriul de clasificare a societăţilor în liberale sau dictatoriale, democratice sau autoritare.

După unii, Antonescu ar trebui să-şi continue misionarismul antibăsist chiar dacă acest lucru, conform logicii enunţate mai sus, ar transforma societatea din liberală în dictatorială. Acesta este parodoxul antibăsistilor care vor să scape de regimul Băsescu transformând societatea în una dictatorială.

Nu strica din când în când să citeşti o carte, să mai faci şcoala înainte de a deveni un actor în spaţiul public şi politic. Uneori mă gândesc că nebunia este mai frumoasă când are la bază un strat de osânză ca la porc, care este cultural.

Pentru România ar fi un pas în plus Ghiţă Ionescu, guru al antibăsistilor…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: