Cât ai plăti pentru o presă independentă?

sov

 

Câţi dintre voi ar plăti pentru ceea ce citesc în mediul online? Mulţi dintre români rostesc, cuprinsi de înflăcărare cetăţenească, că “Presa a murit” sau “Presa se află sub biciul mogulilor”. Cei mai mulţi nu au lucrat o zi în presă şi totuşi îşi verbalizează suficienţa şi condescendenţa declarând cu un rânjet ironic “Care presă…măăă?”.

Oricum suntem obişnuiţi cu amatorismul de tip taliban al românului care se pricepe la toate şi are păreri proprii despre absolut orice. Mai mult decât atât, el oferă soluţii,remedii şi diagnostice în legătură cu orice chestiune care îi perturbă ochiul scrutăcios fie că e vorba despre administraţia publică, fie că e vorba despre agroturism, horticultură, popice sau biliard.

Dacă îi sugerezi să plătească pentru ceea ce citeşte, atunci scoate din tolbă dreptul la o presă liberă, înţelegând în acest context că libertatea presei se rezumă la gratuitatea conţinutului şi a materialului jurnalistic. Se întâmplă câteodată să rămâi fără cuvinte când cantitatea de prostie depăşeşte norma cu care ai fost vaccinat zilnic.

Dacă ne dorim o presă independentă care să producă conţinut real(ştiri,reportaje,analize etc.) nu păreristică ne trebuie să intrăm în logica capitalului corelat cu piaţa de servicii specifice jurnalismului. Dacă nu ne vom obişnui să sprijinim financiar piaţa media, să nu avem pretenţii şi idiosincrasii cetăţeneşti.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: