Bogdan Duca: Legislaţia electorală este gândită să ajute partidul şi nu candidatul independent

bogdan duca

Candidaţii independenţi sunt o soluţie reală pentru reformarea clasei politice sau aceştia sunt excepţia şi hrana din acvariul politic dominat de piranha? Împreună cu Bogdan Duca am încercat să surprindem valoarea candidaţilor independenţi neexploatată încă de electoratul roman.

 

  1. 1. Candidatul independent este o soluţie pentru România sau este doar un mit exploatat de politicieni pentru a câştiga capital politic în mod cinic (mimând independenţa politică)?

Independenţa politică este un deziderat, prevăzut de Constituţie (articolul 69) pentru orice parlamentar român.
Parlamentarul ideal este cel care nu este condiţionat de niciun mandat imperativ- deci nu este condiţionat nici de directivele de partid, nici de diverse presiuni, inclusiv electorale.
Din păcate, acest deziderat constituţional este utopic, în contextul în care practic nu avem în România vreun partid care să nu fie gândit altfel decât după calapodul partidului comunist- structură centralizată, care apreciază disciplina şi loialitatea faţă de conducerea partidului mai mult decât iniţiativa şi cultura dialogului.

De aceea candidaţii independenţi, deşi sunt rara avis, nu sunt decât expresia voinţei de normalitate politică, normalitate pe care partitocraţia în forma ei actuală, ne-o interzice.

 

2. Un candidat independent dacă reuşeşte să intre în politica are şansa de a schimba optica, acţiunea politică la modul real sau este doar o piesă de “mobilier” dacă nu intră in vreun partid sau grup politic?

Depinde de funcţia pentru care candidează. Însă, în general, fiecare vot contează şi sunt situaţii în care 1-2-3-4 voturi pot să facă diferenţa. Iar atunci rolul independenţilor devine de maximă importanţă.

 

  1. Care ar fi profilul unui independent care doreşte să intre pe piaţa politică? Ce program, agendă ar trebui să aibă acesta?

În primul rând trebuie să fie un om curajos-  va lupta împotriva reţelelor electorale deja consolidate ale diverselor partide politice.


În al doilea rând trebuie să fie un om care dispune de suport financiar. Bătăliile electorale nu sunt deloc ieftine şi o campanie electorală de succes trebuie să fie cel puţin egală cu standardele campaniilor electorale ale adversarilor.

Programul? Agenda? Eu cred că noi nu am avut candidaţi independenţi de succes tocmai pentru că au eşuat în a alege un program şi o agendă politică.

Un independent trebuie să îşi convingă electoratul să îl voteze şi că votul pe care îl dau aceştia nu este totuşi un vot irosit.
De aceea candidatul independent de succes este candidatul care luptă în numele unui crez politic şi social care are şi un public interesat de această temă. De exemplu, un candidat independent la parlamentarele româneşti, poate câştiga alegerile cu o agendă de interes local, care să fie bine focalizată pe interesele şi starea de spirit majoritară dintr-un colegiu uninominal anume.

La europarlamentare, candidatul independent de succes este cel care îşi asumă un discurs radical diferit de cel al partidelor standard.


De exemplu, teme complet descoperite în România sunt euroscepticismul, creştinismul ca soluţie morală a problemelor politicii, conservatorismul. Toate acestea au un potenţial electorat în stand-by, dar partidele politice nu sunt deloc interesate de el din mai multe motive (dorinţa de a fi „corecte politic”, autosuficienţa şi dependenţa de propriile reţele electorale, impotenţa intelectuală a politicienilor- pandemie ce a cuprins 99 la sută din clasa politică românească, etc.).

 

 

  1. Sunt procedurile de vină pentru nereuşita candidaţilor independenţi sau încă există o penurie de indivizi cu calităţi şi voinţa?

Procedurile sunt de vină. Din păcate Statul român este construit după interesele partidelor politice, nu după ce am putea numi interesul naţional.  Instituţiile nu sunt gândite să funcţioneze pentru cetăţean ci au ca prioritate hrănirea clientelei de partid. Şi practic nu există partid inocent în acest sistem.

Chiar şi cel mai mărunţel partid din România se construieşte după această logică şi în virtutea acestui ideal- căpuşarea statului.

Deci şi legislaţia  electorală este gândită să ajute partidul şi nu candidatul independent.

 

  1. Cum ar putea cetăţenii să sprijine candidaturile independente dincolo de vot? Ar trebui să iniţieze un pachet de legi, să facă presiune partidelor, să iniţieze o adevărată societate civilă?

Păi, cetăţenii care sunt interesaţi de viaţa cetăţii sunt societatea civilă. Aia adevărată, nu cei care ne sunt vânduţi de către mass-media ca fiind „societatea civilă”.

Da.  Presiunea pe sistem şi obligarea democratizării autentice a acestuia- prin facilitarea accesului independenţilor în Parlament şi regândirea legii partidelor, este o obligaţie a societăţii civile. Societate civilă care, din păcate, este în momentul de faţă înlocuită de nişte impostori…

 

  1. Dumneavoastră aţi putea fi un candidat independent la alegerile europarlamentare, şi când spun acest lucru subliniez o posibilitate, nu interoghez o dorinţă sau intenţie.

Mulţumesc. Aşa ceva este imposibil în acest moment din mai multe motive.

Principalul motiv este acela că, înainte de a candida  şi a pretinde voturi, trebuie să construieşti ceva. Or, ce încerc eu în online şi nu numai, este să provoc o astfel de  construcţie- apariţia unei adevărate societăţi civile.

Or aceasta nu se poate construi decât prin dezbatere, implicare şi spirit de sacrificiu.  O transformare a mea în politician ar fi o fugă de implicare şi, desigur, un refuz al sacrificiului (nu e niciun sacrificiu să fii europarlamentar, de exemplu).

Un alt motiv este acela că avem deja doi candidaţi independenţi care se revendică de la valorile conservatorismului  liberal creştin, valorile de la care mă revendic şi eu-  destul de mulţi, în contextul în care nu ne prea permitem riscul de a împrăştia voturile. Sper să nu apară şi un al treilea.

 

Bogdan Duca, teolog, doctor in Stiinţe Politice, comentator politic si publicist de orientare conservatoare.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liviu Brătescu

cercetător și om politic liberal

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

Bellum omnium

blog George Damian

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: