Satisfacţia profesională este înlocuită de pâine

 sfatulparintilor.ro-job-stresant-sef-tiran-350x250

În România aproape toţi tinerii sunt molestaţi de ziua ce tocmai apune. Pentru aceştia, pentru mine, “satisfacţia profesională”, este un ideal îndepărtat când ar trebuie să fie deviză, motto şi călăuză în orice parcurs profesional normal.

De ce nu este normalitatea inclusă în normal? De ce în România tinerii orbecăiesc cu spiritele amputate şi nu-mi doresc deloc să fiu patetic prin exprimarea asta?

Majoritatea ştiu, dar puţini recunosc că modelul businessman-ului român este departe de modelul american sau vestic ce reclamă meroticraţie, concurenţă, competitivitate şi cunoştinţe dublate de duritate etc.

Boala netratată a românului este şefia. În această ţară fiecare în mod direct vrea să fie “şef”. Ce înseamnă de fapt să fii şef în România? Păi, în primul rând, autoritate, implicit muncă mult mai puţină şi legitimitatea de a fi o fiară scelerată în raporturile inter-umane, legitimitatea de a fi o creatură murdară moral.

Atunci când angajatorul tău îţi induce teama că vei pierde locul de muncă înseamnă că asistăm la o intimidare din partea unui analfabet în “afaceri” sau management. România este plină de ei şi această specie insistă să se reproducă în mediul existent, în ciuda ameninţării unei castrări târzii. La toate acestea contribuim şi noi, din păcate. De multe ori, când începem o iniţiativă antreprenorială pe cont propriu, ne gândim la oamenii de “încredere” pe care să-i angajăm nu la cei competitivi. Argumentul este că cei de încredere ne fură mai puţin

Când vom depăşi această construcţie pe verticală a societăţii româneşti în care Şeful se înconjoară de mediocrii unşi cu virtutea încrederii, atunci vom putea spune că Schimbarea în România mai are o şansă.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ovidiu Neacșu

The best things in life are free. Free minds. Free people. Free markets.

Asociația Bucureștiul Tinerilor

Dezvoltarea mai aproape de TINEri!

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

George Damian

bellum omnium contra omnes

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica

%d blogeri au apreciat asta: