România, o țară fără președinte

iohanis_somn1Astăzi, România este o țară fără președinte, chiar dacă Klaus Iohanis beneficiază de legitimitatea instituțională, tehnică, pentru a-și exercita mandatul. De ce spun acest lucru?

Un lucru care nu s-a discutat deloc în spațiul public, nici în perioada electorală, nici în perioada post-electorală, este scăderea pragului de la 50% la 30% la referendumul de demitere a președintelui. Această lege a intrat în vigoare după invalidarea referendumului de suspendare din 2012. Victor Ponta, în frunte cu PSD, a decis că această scădere este suficientă pentru a santaja președintele cu încă o suspendare(garantată!) dacă acesta nu ”coabitează” cum trebuie.

Astăzi vorbim despre statul de drept și despre veșnica cucoană mioritică, Justiția, dar nu discutăm despre fracturarea acestui sistem prin desființarea funcției prezidențiale. Președintele prin această lege va fi la cheremul Parlamentului, aspirând să ajungă cel mult o amantă cu frisoane, care râvneste perioada când încă visa ca-și poate lipi himenul cu scoci. Cunoaștem foarte bine că popularitatea este relativă, rezistentă în timp atâta vreme cât un lider politic poate genera în jurul său încredere, dar nici un politician nu poate câstiga un război cu presa pe durată lungă. Poate cel mult supraviețui, precum Trăian Băsescu.

Klaus Iohanis nu are calitățile necesare pentru a putea supraviețui unui astfel de scenariu. Când sondajele vor arăta pierderi la capitolul imagine, în cel mult 6 luni putem spera la un nou președinte. În acest moment însă există o dulce complicitate a premierului și o complicitate penală a varanului pentru a susține încă o coabitare. Antena 3 nu-l mai face pe Iohanis vânzător ambulant de copii, ba mai mult îi găseste și calități care demonstrează indubitabil longevitatea politică a acestuia. Să nu uităm că oricând pot întoarce armele, dacă varanul se trezeste pe partea greșită.

Problema este că România nu are președinte, iar în jur foamea de guvernare devine prea mare. Și vântul din pușcărie aduce pagubă…

9 Responses to România, o țară fără președinte

  1. dinut says:

    asa este cred ca am gresit cand am votat acest individ

    Apreciază

  2. Nu cred ca este perioada regretelor inca..Eu ma refeream la alte chestiuni in articol.

    Apreciază

  3. Vasile says:

    Teoria scârțâie tare.
    La ce imagine de căcat are parlamentul ,politicienii în general, referendumul are mari șanse să nu treacă iar atunci ajungem ușor la anticipate din cauza demonstrării șubrezeniei și putreziciunii legislativului !

    Apreciază

  4. Ce vis frumos…si probabil ai dreptate sa crezi in el daca ai vreo 20 de ani.Tineretea inseamna si un pic de nebunie…daca scartaie totusi ceva ma gandesc sa dau vina pe pat!

    Apreciază

  5. Torquemada says:

    E pertinent articolul dar nu stiu cine l-a scris.

    Apreciază

  6. E blogul meu unde scriu doar eu

    Apreciază

  7. Te aprob si felicitari, intrii abundent in substratul societatii.

    Apreciază

  8. A fost o alegere foarte rezervata, plus votul majoritar al electoratullui neavand alte optiuni.Dreapta politica in sensul ei a fost reprezentata de catre Ratiu si din pacate sunt f sceptic printre cei care se declara fiind de dreapta ca au aceasta viziune.Conceptul in Romania a ramas doar un mit.

    Apreciază

  9. Din pacate Andrei, sau mai bine zis din nefericire, ai dreptate..dreapta romaneasca exista doar pe hartie…Putini tineri mai stiu astazi de Ratiu si ce simbol imbraca acesta pe scena politica romaneasca.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Ovidiu Neacșu

The best things in life are free. Free minds. Free people. Free markets.

POLITICA ÎN PIONEZE - Horia Pană

"Îmi place zgomotul produs de democraţie." (James Buchanan, al 15-lea preşedinte american)

George Damian

bellum omnium contra omnes

brînzoaice cu gem

Incultura ne distruge, mă baiatule...

Civitas Politics

Analizăm politica